понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Halloween :)

Як очевидний любитель осені, мені потрібно ще приблизно 3 місяці цього оранжевого дива. Але після листопада йде грудень, а не вересень, тому я засмучено опускаю голову і починаю розвішувати гирлянди.

Якщо ж у Вас є така тяга до цієї пори року, то Ви вірно клікнули. 



Заключним моментом осені є Хелоувін і я, жителька України знаю, що в нас його не відмічають так як би хотілося і тому кожного року я влаштовую собі маленьке свято 31 жовтня. Ціллю святкування являється відганяння духів страшним декором, костюмами та накритим столом із дійсно страшними, але й водночас смачними стравами. Історія Хелоувіна  почалася на території сучасних Великобританії та Північної Ірландії. Кажуть, що в ніч із 31 жовтня на 1 листопада наш світ зустрічається із "тим" світом .

Головним символом свята є так званий Світильник Джека. Традиція вирізання ліхтаря з гарбуза має багатовікову історію. І за однією з версій сходить до ірландської легенди про скупого Джека, який зумів двічі обдурити самого диявола і за це отримав від нього обіцянку не робити замах на його душу.

Жадібний до грошей коваль-випивака Джек запропонував якось володарю пекла пропустити з ним пару стаканчиків в трактирі. Коли прийшов час розплачуватися, підприємливий ірландець попросив диявола звернутися монеткою. Після чого Джек, не мудруючи лукаво, швидко поклав її до себе в кишеню, де якраз лежав срібний хрестик. Диявол опинився в пастці - «у Христа за пазухою». І як не старався, він не міг прийняти початкове обличчя.

Зрештою диявол домігся свого звільнення, пообіцявши натомість рік не будувати Джеку підступи, а також після його смерті не претендувати на його душу.

Вдруге хитрий коваль обвів навколо пальця довірливого сатану, попросивши його залізти на дерево за фруктами. Як тільки нечистий видерся на розкидисту крону, Джек надряпав на стовбурі хрест. Так він виторгував собі ще десять років безтурботного життя.

Скористатися отриманими привілеями випивака Джек не зміг, бо незабаром помер. Після смерті грішника не допустили в рай. Ні Богу, ні дияволу Джек був не потрібен. Неприкаяний ірландець в очікуванні Судного дня був змушений бродити по Землі, освітлюючи собі шлях шматочком вугілля, який йому наостанок кинув лукавий. Джек поклав тліючий вогник в порожню ріпку і пустився в мандрування. Звідси і назва ліхтаря - Jack-o-lantern, скорочено від Jack of the Lantern.

Приблизно 100 років тому Хелоувін мав набагато моторошніший вигляд, ніж сучасний.



Можете побачити на цих фото, що костюми переважно складалися із паперу чи картону і надівалися на голови.


31 жовтня ввечері всі діти ходять по будинках і збирають таку собі "хелоувінську данину" за те, щоб цей світ не завоювали правителі підземелля, промовляючи при цьому "Treack or Treat", що означає "Життя або цукерки". І добрі господарі дають дітлахам солодощі хоча б за те, що в них гарний костюм.

Сподіваюсь Ви знайшли щось для себе :)
Залишайтеся зі мною та дізнавайтеся більше про наш цікавий і непередбачуваний світ.

Немає коментарів:

Дописати коментар